Passa al contingut principal

Ilerda tardo romana i visigòtica


Hi ha molt poques dades arqueològiques d'època baix imperials, tardoromana i visigòtica. Sabem molt poc de la nostra ciutat entre el final del món romà i la conquesta àrab al segle VIII dC.
A partir del segle III dC trobem enterraments adults a l'interior de la ciutat emmurallada on abans hi havia espais privats com la domus de l'Auditori. 



Enterrament documentat a l'Antic Portal de Magdalena
          (Auditori Enric Grandos)

Enterrament documentat al carrer Cardenal Remolins.

Enterrament documentat al carrer baixda de la Trinitat


Enterraments documentat al carrer Democràcia



I també es produeix l'abandonament d'edificis com el forn de pa de Francesc Macià, testimonis d'una crisi urbana de mitjans de segle III dC i de canvis culturals relacionats amb l'aparició de basíliques paleocristianes a l'interior de la ciutat.

En els segles IV i V, sembla detectar-se una nova revifalla constructiva com es va documentar a l'excavació del carrer Bafart o a l'excavació duta a terme al soterrani de  la Paeria, on es van recuperar materials molt significatius com la safa de ceràmica grisa paleocristiana o materials constructius de molt bona qualitat com els marbres d'importació.



Murs documentats al soterrani de la Paeria.



Pàtera de terra sigil·lata paleocristina. Segle IV-V dC

Àmbit documentat al carrer Bafart.


I també són d'aquest període un fragment de llàntia que conté part d'un crismó i làpida sepulcral de Teodora, mostres de la cultura  cristiana de la ciutat.





Theodora plena de mèrit,

que va viure amb el seu marit


44 anys i tres mesos,


vídua durant 22 anys i 9 mesos.


Reposa en pau a l'edat de 67 anys.


A partir de la segona meitat del V dC no hi ha cap evidència constructiva, i tot i que sabem de l'existència de la ciutat gràcies a les fonts escrites, un cancell visigòtic recuperat al carrer la Parra és l'únic testimoni que ens arribat.




Cancell visigòtic trobat al carrer la Parra. Segle VII dC.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Per la Festa Major de Lleida: Diumenges d'arqueologia

 
Com era Ilerda.      La necròpolis Un dels cementiris d'Ilerda es trobava al costat de la via que sortia de la ciutat en direcció a  Aeso (Isona) , on avui hi ha l'estació de trens. En aquesta necròpolis s'hi realitzaven tot tipus de enterraments:  incineracions amb urnes de ceràmica o vidre i inhumacions en:     En àmfores   en sarcòfags de pedra Arxiu fotogràfic  I.E.I. Arqueologia en caixes fetes amb teules  Arxiu fotogràfic  I.E.I. Arqueologia i en caixes fetes amb plom
La ciutat dels tres turons. Quan Cèsar ens explica la Batalla d’Ilerda (49 aC.) on es van enfrontar les legions de Pompeu dirigides pels generals Afrani i Pompeu, i les del propi Cèsar, ens descriu  a Ilerda com una ciutat emmurallada, amb un pont de pedra i amb tres turons:  “ Erat inter oppidum Ilerdam et proximum collem, ubi castra Petreius atque Afranius habebant, planities circiter passuum CCC,  atque in hoc fere medio spatio tumulus erat  paulo editor: quem si occupauisset Caesar et communisset ab oppido et ponte et commeatu omni, quem in oppidum contulerant, se interclusurum adversarios confidebat. (…)   De bello civili Cèsar  (B.c., I, 43) Un, el turó de la Seu Vella rodejat pel la ciutat emmurallada d’Ilerda. Dos, el turó de Gardeny. Però, on està el tercer turó? Conegut també com Puig Bordell, avui en dia aquesta elevació separa els barris de la Universitat i l’Escorxador.