Com era medina Larida.
El barri de la Suda.
Als peus de l'alcassaba s'estenia pel turó de la Seu Vella el barri, que en època feudal es coneixerà com el barri de la Suda, on hi havia la mesquita-aljama.
Un barri de medina Larida molt lligat al poder que malauradament va quedar molt afectat durant el procés de transformació del turó en ciutadella militar en època moderna, i són poques les evidències arqueològiques que tenim sobre la configuració d'aquest barri, tan important de la medina.
Sabem però, que almenys des de la primera meitat del segle X hi ha habitatges en aquest indret. Com ho demostren les tres a l'antiga Caserna de Cavalleria.
En aquestes estructures d'emmagatzematge, que un cop amortitzades es reutilitzem com escombres, hem recuperat un important lot ceràmic, que destaca tant pel seu volum com per la gran diversitat de formes. Amb unes produccions acurades, de pastes dures, ben cuites, amb acabats de superfície molt diversos i sempre de gran qualitat.
S'han conservat també restes constructives d'època califal i taifa (segona meitat del segle X-segle XI) com les dues cases localitzades a la plaça alta de Louvigny, que per adaptar-se a la topografia del turó s'organitzen en dues terrasses.
Vista d'una de les cases (casa 2) trobades al vessant nord-est. Pati porticat i detall de les escales. |
O les restes documentades a la intervenció feta a la muralla de tancament de la ciutadella moderna, al costat de la Porta del Lleó, on a més de la troballa de la muralla andalusina, es van localitzar una canalització que desguassava a l'exterior de la muralla i part d'un habitatge, que conservava la sortida d'una la canalització domestica.
Vista de les restes localitzades a la porta del Lleó. |
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada