Passa al contingut principal

Com era medina Larida. 
El port fluvial
.   


Les excavacions que s'han dut a terme al soterrani del palau de la Paeria han permés documentar estructures anteriors a la construcció del palau gòtic del Sanauja al segle XIII. D'època andalusina es documentar una potent estructura esglaonada, que en un primer moment fou interpretada com uns banys àrabs, però que després de fer un exhaustiu estudi arquitectònic d'aquestes restes creiem que formaven part del port fluvial de la medina Larida.
El riu Segre, antigament navegable, discorria a tocar a la façana de la ciutat des de l'actual carrer Saragossa fins a la plaça Sant Francesc. L'estructura esglaonada correspondria a la zona d'atracament dels petits vaixells que navegaven pel riu.




També formaria part d'aquesta estructura portuària una plataforma, feta amb blocs de pedra disposats del llarg i del través, on les filades que fan de terra estan col·locades diferent de la inferior per tal de crear un nucli estable.




Graons i plataforma del moll de càrrega. Fotos: H. Sirvent.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Per la Festa Major de Lleida: Diumenges d'arqueologia

 
La ciutat dels tres turons. Quan Cèsar ens explica la Batalla d’Ilerda (49 aC.) on es van enfrontar les legions de Pompeu dirigides pels generals Afrani i Pompeu, i les del propi Cèsar, ens descriu  a Ilerda com una ciutat emmurallada, amb un pont de pedra i amb tres turons:  “ Erat inter oppidum Ilerdam et proximum collem, ubi castra Petreius atque Afranius habebant, planities circiter passuum CCC,  atque in hoc fere medio spatio tumulus erat  paulo editor: quem si occupauisset Caesar et communisset ab oppido et ponte et commeatu omni, quem in oppidum contulerant, se interclusurum adversarios confidebat. (…)   De bello civili Cèsar  (B.c., I, 43) Un, el turó de la Seu Vella rodejat pel la ciutat emmurallada d’Ilerda. Dos, el turó de Gardeny. Però, on està el tercer turó? Conegut també com Puig Bordell, avui en dia aquesta elevació separa els barris de la Universitat i l’Escorxador. 
Com era Ilerda.      La necròpolis Un dels cementiris d'Ilerda es trobava al costat de la via que sortia de la ciutat en direcció a  Aeso (Isona) , on avui hi ha l'estació de trens. En aquesta necròpolis s'hi realitzaven tot tipus de enterraments:  incineracions amb urnes de ceràmica o vidre i inhumacions en:     En àmfores   en sarcòfags de pedra Arxiu fotogràfic  I.E.I. Arqueologia en caixes fetes amb teules  Arxiu fotogràfic  I.E.I. Arqueologia i en caixes fetes amb plom