Com era medina Larida
Els carrers.
La imatge tradicional que tenim d'una ciutat àrab és la d'una ciutat plena de carrers estrets i sinuosos que no semblen respondre a una ordenació urbanística gaire planificada, però, i malgrat que tenim poquíssimes dades de la ciutat abans de la primera meitat del segle X, les dades que ens aporta l'arqueologia fan pensar que medina Larida fou una ciutat perfectament estructurada, on els espais públics i privats estan definits des d'un principi.
Gràcies a les excavacions realitzades al barri de Magdalena, i en especial a l'excavació prèvia a la construcció de l'Auditori Enric Granados, la presència de pous morts i clavegueres ens han permès hipotetitzar com s'organitzava la trama urbana d'aquesta part de la medina.
Restitució de la urbanització del barri de Magdalena.
El primer aspecte a assenyalar dels vials és la seva l'adaptació a la topografia, tot seguint les corbes de nivell.
Els carrers principals,orientats est-oest, eren paral·lels a les corbes de nivell i que reben el cabal de les clavegueres dels eixos secundaris.
Claveguera d'un eix principal documentat a l'Antic Portal de Magdalena (Auditori) |
S'han considerat carrers secundaris dels vials transversals, en sentit perpendicular a les corbes de nivell i que reben el cabal de les clavegueres de desguàs de les cases.
Claveguera d'un eix secundari documentat al carrer Bafart.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada