Passa al contingut principal



Pinzellades de la història de la nostra ciutat










Des de l’any 1992 hem excavat en més de 300 solars i carrers de la ciutat de Lleida. I això ens ha permès saber com ha canviat al llarg de la seva història.
Inspirats amb l’idea de la Núria Rauret de Turisme de Lleida que cada dia ens parlarà al seu Facebbok de la història de Gardeny, els arqueòlegs de l’Ajuntament de Lleida, mentres duri el confinament, us anirem fent pinzellades de la història de la nostra ciutat  i us ensenyarem els objectes del nostre passat que hem recuperat gràcies a les excavacions arqueològiques.


Els orígens de la ciutat es remunten a l’època dels Ibers.
Iltirta és el nom del poblat/capital (oppidum) dels Ilergetes, suposadament localitzat a la part alta del Turó de la Seu Vella.
Els seus cabdills Indíbil i Mandoni, es van fer famosos per la seva lluita contra els romans.
Finalment el general romà Publi Corneli Escipió els captura i executà al 205 a.C......

Guerrer iber. Fragment de ceràmica ibèrica pintada recuperatat a la vessant sud est del turó de la Seu Vella (Segle I aC.)







Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Per la Festa Major de Lleida: Diumenges d'arqueologia

 
La ciutat dels tres turons. Quan Cèsar ens explica la Batalla d’Ilerda (49 aC.) on es van enfrontar les legions de Pompeu dirigides pels generals Afrani i Pompeu, i les del propi Cèsar, ens descriu  a Ilerda com una ciutat emmurallada, amb un pont de pedra i amb tres turons:  “ Erat inter oppidum Ilerdam et proximum collem, ubi castra Petreius atque Afranius habebant, planities circiter passuum CCC,  atque in hoc fere medio spatio tumulus erat  paulo editor: quem si occupauisset Caesar et communisset ab oppido et ponte et commeatu omni, quem in oppidum contulerant, se interclusurum adversarios confidebat. (…)   De bello civili Cèsar  (B.c., I, 43) Un, el turó de la Seu Vella rodejat pel la ciutat emmurallada d’Ilerda. Dos, el turó de Gardeny. Però, on està el tercer turó? Conegut també com Puig Bordell, avui en dia aquesta elevació separa els barris de la Universitat i l’Escorxador. 
Com era Ilerda.      La necròpolis Un dels cementiris d'Ilerda es trobava al costat de la via que sortia de la ciutat en direcció a  Aeso (Isona) , on avui hi ha l'estació de trens. En aquesta necròpolis s'hi realitzaven tot tipus de enterraments:  incineracions amb urnes de ceràmica o vidre i inhumacions en:     En àmfores   en sarcòfags de pedra Arxiu fotogràfic  I.E.I. Arqueologia en caixes fetes amb teules  Arxiu fotogràfic  I.E.I. Arqueologia i en caixes fetes amb plom