Passa al contingut principal







EL MAGATZEM DE L'ARXIU ARQUEOLÒGIC.

L’any 1992 que l’Ajuntament de Lleida es va fer càrrec de la gestió del patrimoni arqueològic i per tant de les excavacions arqueològiques que es duen a terme a la nostra ciutat.
A l’Arxiu Arqueològics tenim guardats els materials recuperats a les excavacions i aquest diumenge 19 dins del programa de Visites a les sales amb restes arqueològiques us volem convidar a descobrir-les.

Vine! I a través del objectes del passat descobriràs com era la ciutat en les diferents èpoques històriques: des de la Iltirta d’Indíbil i Mandoni, passant per la Ilerda romana, la medina Larida dels àrabs, la Leyda feudal fins arribar a la Lleida moderna.
Com totes les visites que fem els arqueòlegs de l’Ajuntament l’entrada és gratuïta. L’únic que has de fer és apuntar-te:
                vinearxiuarqueologic@paeria.es
                973 700 345 (de Dilluns a divendres de 8 a a15h)
                616 96 21 12
Fem dues vistes, pels més matiners a les 10.30 i una altra a les 12h.
Podeu venir amb els nens i els hi deixarem provar els tallers que fem amb les escoles que visiten l’arxiu arqueològic, com ara excavar un sorral arqueològic, fer un mosaic o reconstruir peces de ceràmica.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Per la Festa Major de Lleida: Diumenges d'arqueologia

 
La ciutat dels tres turons. Quan Cèsar ens explica la Batalla d’Ilerda (49 aC.) on es van enfrontar les legions de Pompeu dirigides pels generals Afrani i Pompeu, i les del propi Cèsar, ens descriu  a Ilerda com una ciutat emmurallada, amb un pont de pedra i amb tres turons:  “ Erat inter oppidum Ilerdam et proximum collem, ubi castra Petreius atque Afranius habebant, planities circiter passuum CCC,  atque in hoc fere medio spatio tumulus erat  paulo editor: quem si occupauisset Caesar et communisset ab oppido et ponte et commeatu omni, quem in oppidum contulerant, se interclusurum adversarios confidebat. (…)   De bello civili Cèsar  (B.c., I, 43) Un, el turó de la Seu Vella rodejat pel la ciutat emmurallada d’Ilerda. Dos, el turó de Gardeny. Però, on està el tercer turó? Conegut també com Puig Bordell, avui en dia aquesta elevació separa els barris de la Universitat i l’Escorxador. 
Com era Ilerda.      La necròpolis Un dels cementiris d'Ilerda es trobava al costat de la via que sortia de la ciutat en direcció a  Aeso (Isona) , on avui hi ha l'estació de trens. En aquesta necròpolis s'hi realitzaven tot tipus de enterraments:  incineracions amb urnes de ceràmica o vidre i inhumacions en:     En àmfores   en sarcòfags de pedra Arxiu fotogràfic  I.E.I. Arqueologia en caixes fetes amb teules  Arxiu fotogràfic  I.E.I. Arqueologia i en caixes fetes amb plom