Passa al contingut principal

Tallers didàctics de l'Arxiu Arqueològic




Des de fa vuit anys l'Arxiu Arqueològic de Lleida ofereix de forma gratuïta una sèrie de tallers i activitats arqueològiques dirigides a totes les escoles i IES de la nostra ciutat.

Durant el pròxim curs escolar 2020/2021 continuarem oferint les activitats en la mesura que ens sigui possible adaptar-les a les directrius de seguretat i ràtios que determinin les autoritats a l'inici del nou curs escolar.


1. VINE, I FARÀS D'ARQUEÒLEG

2. ARQUEÒLEGS. ELS DETECTIUS DEL PASSAT.

3. AFRANIA. UNA ESCLAVA D'ILERDA

4. VISITA A LES ADOBERIES

L’any 2010 les adoberies van ser obertes al públic, i des de aleshores s'han ofert activitats didàctiques. Els dos primers anys gestionades des del Pla de Barris Magdalena-Noguerola, i a partir de 2012 van ser assumides per l’Arxiu Arqueològic.
L’activitat actual consisteix en una visita guiada, adaptada als diferents cicles de primària, secundària i batxillerat.
Durant el recorregut per les adoberies una arqueòloga introdueix als alumnes més petits en conceptes bàsics per comprendre com funcionava  una adoberia, quin tipus de pells s'utilitzaven i quins objectes es fabricaven amb les pells adobades. Als alumnes de cicles superiors, a més a més, se’ls hi explica els diferents processos del treball de la pell i les diverses especialitzacions segons els gremis. Al final de cada visita s’entrega als alumnes un dossier didàctic de treball  que han de resoldre posteriorment a classe amb l’objectiu de reforçar i aprofundir en els continguts apresos.
Duració aproximada de l'activitat 45 minuts.

5. RETALLS DE LA NOSTRA HISTORIA.
   Amb aquesta mostra es realitzarà una visita guiada pel magatzem de l’Arxiu Arqueològic. On els alumnes podran contemplar, i fins i tot tocar estris dels nostres avantpassat, que han estat recuperats en les excavacions arqueològiques realitzades a la ciutat.
   El recorregut pels nombrosos materials de les diverses èpoques històriques els permetrà descobrir l’evolució de la ciutat des de la Ilerda on van viure els romans fins l’època actual.

   Durant la visita es visionarà una vídeo amb la restitució 3D de les Termes romanes i es farà una petita gimcana que permetrà als alumnes “Descobrir alguns dels tresors de l’Arxiu Arqueològic”.
Duració aproximada de l'activitat 1 hora.


____________________________

Contacte:
Arxiu arqueològic de Lleida
Av. Fontanet ,26
25001 Lleida
973 700 345
616 96 21 12
vinearxiuarqueologic@paeria.es

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Per la Festa Major de Lleida: Diumenges d'arqueologia

 
La ciutat dels tres turons. Quan Cèsar ens explica la Batalla d’Ilerda (49 aC.) on es van enfrontar les legions de Pompeu dirigides pels generals Afrani i Pompeu, i les del propi Cèsar, ens descriu  a Ilerda com una ciutat emmurallada, amb un pont de pedra i amb tres turons:  “ Erat inter oppidum Ilerdam et proximum collem, ubi castra Petreius atque Afranius habebant, planities circiter passuum CCC,  atque in hoc fere medio spatio tumulus erat  paulo editor: quem si occupauisset Caesar et communisset ab oppido et ponte et commeatu omni, quem in oppidum contulerant, se interclusurum adversarios confidebat. (…)   De bello civili Cèsar  (B.c., I, 43) Un, el turó de la Seu Vella rodejat pel la ciutat emmurallada d’Ilerda. Dos, el turó de Gardeny. Però, on està el tercer turó? Conegut també com Puig Bordell, avui en dia aquesta elevació separa els barris de la Universitat i l’Escorxador. 
Com era Ilerda.      La necròpolis Un dels cementiris d'Ilerda es trobava al costat de la via que sortia de la ciutat en direcció a  Aeso (Isona) , on avui hi ha l'estació de trens. En aquesta necròpolis s'hi realitzaven tot tipus de enterraments:  incineracions amb urnes de ceràmica o vidre i inhumacions en:     En àmfores   en sarcòfags de pedra Arxiu fotogràfic  I.E.I. Arqueologia en caixes fetes amb teules  Arxiu fotogràfic  I.E.I. Arqueologia i en caixes fetes amb plom